DONANIMLAR

Bilgisayarda DONANIM dediğimiz öğeler bilgisayarın parçalarıdır. Daha anlaşılır bir şekilde anlatmak gerekirse Bilgisayarın elle tutulan gözle görülen parçalarıdır diyebiliriz.

Donanımlar ikiye ayrılır: DAHİLİ Donanımlar ve HARİCİ Donanımlar
Dahili olanlar kasanın içerisinde, harici olan donanımlar ise kasanın dışında kalan parçalardır.

Dahili donanımlar vücudumuzun içerisinde çalışan organlar gibidir, mesela kalbimiz ve beynimiz. Harici donanımlar ise elimiz, kolumuz, bacaklarımız gibi vücudumuzun genelinden dışarıda bulunan organlar gibi düşünebiliriz.
Bu donanımları inceleyelim bakalım, nelermiş?

Harici Donanım Birimleri
Klavye
Bilgisayara bilgileri girmemizi sağlayan bir donanımdır. Üzerinde bulunan tuşlar ile sadece yazı yazmak ile kalmayız. Bu tuşlar ile bilgisayardaki çeşitli işler yapabiliriz. Klavyeler de çeşit çeşittir. Mesela kablolu, kablosuz, bluetooth'lu gibi. Bunun yanında bazı klavyelerde bulunan harflerin yerleri değişiktir. Bunun en temel sebebi yazı yazdığımız dildir. Yani ingilizce yazı yazıyor isek on parmağımızı birden kullanmak için Q Klavyeyi, Eğer Türkçe yazılar yazıyorsak on parmağımızı kullanmak için ise F Klavyeyi kullanabiliriz. Ama önemli olan bizim şimdiye kadar hangi klavyeyi öğrendiğimizdir. Çünkü F klavye kullanan birinin daha sonradan Q klavye kullanabilmesi çok zordur. Klavyelerin Q veya F klavye olduğunu anlamak için sol üst köşede hangi harf var ona bakmalıyız.


Fare(Mouse)
Ekranda görülen imleci hareket ettirip bir yerlere tıklamaya, bir şeyleri oradan oraya sürüklemeye yarar. Pek bir işlevi yokmuş gibi görünür fakat bilgisayardaki tüm işlerimizi fare sayesinde kolayca halledebiliriz. Özellikle yeni çıkan fareler üzerinde üçten fazla buton bulunuyor. Sebebi ise işlerimizi daha kolay hallederek oyunlarda daha çok performans sağlamak olabilir. Mekanik fare, Optik fare, LED fare, Lazerli fare, Touchpad fare. Bugünlerde mekanik fareler eski kaldığı için kullanılmıyor.



Ekran
Bilgisayarın içinde oluşan ve bilgisayar ile iletişim kurmamızı sağlayan önemli parçalardan bir tanesi de EKRANdır. Ekran olmasaydı bilgisayarın içerisinde hangi yazılımlar çalışıyor neler olup bitiyor göremezdik. Günümüzde yeni ekran çeşitleri çıksa da temelde 3 tane ekran çeşidi vardır:
Tüplü(CRT)
LCD
LED ekranlar.
Yazıcı
Bilgisayarda üretilen yazıları, resimleri, şekilleri kağıda çıktı almamızı sağlar.
Kullandığı teknolojiye göre üçe ayrılırlar...
Nokta vuruşlular: Fatura yazdırırken cırt cırt duyduğunuz sesi çıkaran yazıcılardır.
Mürekkep püskürtmeli yazıcılar.
Lazer yazıcılar.
Fotokopi makineleri ile karıştırılmamalıdır. Fotokopi makinesi bir kağttaki bilgileri ve resimleri alıp başka bir kağıda kopyalar.


Tarayıcı
Kağıtta olan bilgileri olduğu gibi resim şeklinde bilgisayara atmaya yarayan donanımdır. Aslında kağıdın fotoğrafını çekmek anlamına gelir. Yani kağıtta yazılı olanları bilgisayara aktardığınızda değiştiremezsiniz. Ama yeni teknolojiler sayesinde bunu yapan tarayıcılar geliştirilecektir.

Hoparlör
Hoparlörler bilgisayarın içerisinde çalınan müziği, uyarıları, oyunların ses efektlerini, filmlerdeki konuşmaları bizim kulağımızın duymasını sağlayan harici donanımlardır. Çeşitleri vardır, ama bu hoparlör sayısına göre değişmektedir. Sayısına göre 2+1, 5+1, 7+1 gibi çeşitleri bulunur. Buradaki +1 denilen kısım resimde gördüğünüz büyük kutuyu ifade etmektedir. Bu kutuya subwoofer denilmektedir ve düşük frekanslı seslerin çıkışını sağlar bizim bildiğimiz şekliyle "bass" sesleri daha iyi duymamızı sağlar.
Kulalkık
Hoparlörün küçük olanını düşünün. İşte bu da kulaklıktır. Tamamen aynı teknoloji ve mantık ile çalışır fakat boyutları kulağımızın içerisine sığacak kadar küçüktür ve çok sesli ortamlarda veya sessiz olunması gereken durumlarda kullanılması uygun olur.
Kamera
Şimdiki dizüstü bilgisayarlarda ekranın üst kısmında yerleşik olarak gelir ve extra bir tane daha web kamerası almanıza gerek yoktur. Ama daha eski bilgisayarlarda bilgisayarın kendi üzerinde kamera olmadığı için yeni bir tane almak zorundaydınız. Başkaları ile görüntülü konuşmayı, fotoğraf ve video çekmenizi sağlar. Şimdiki telefonların her birinde 2 veya daha fazla kamera bulunduğundan artık kimse bunları satın almak istemiyor. Şimdilerde illa ki bir kamera almak istiyorsanız bu Go Pro kamerası olabilir. Çünkü her alanda kullanılabilir. Mesela bisiklet sürerken direksiyona sabitleyip gezdiğiniz yerlerin videosunu alabilirsiniz veya arabanıza koyup bir kaza anında kimin suçlu olduğunu videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz. Ya da bir drone satın almış iseniz ve kamerası yoksa ona bir kamera alıp dronu gezdirdiğiniz yerlerin videosunu çekebilirsiniz. Özellikle son yıllarda drone ile havadan video çekmek bile kendi başına bir meslek haline geldi.
Mikrofon
Bilgisayarın harici donanımlarından bir tanesidir fakat önemlidir. Çünkü sizin kulaklarınız olmasaydı hiçbirşey duyamazdınız. Aynı şekilde bilgisayar da dışarıdaki sesleri duyabilmek için mikrofona ihtiyaç duyar. Yani bilgisayarın bir ağzı ve bir kulağı olsaydı ağzı hoparlör; Kulağı da mikrofon olurdu.

Modem
Modem bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurmalarını, internete bağlanmayı sağlayan harici bir donanımdır. Ama bu durum sadece bilgisayarlar için geçerlidir. Çünkü telefonlara bakarsanız onların modemleri küçücük ve telefonun içindedir. Bazı laptop(dizüstü) bilgisayarlarda da modem kartı denen bir donanım vardır. bu donanım bilgisayarın yakınındaki bir cihaza bağlanmasını sağlayabilir fakat internete bağlanmasını sağlayamaz. Yani bilgisayarın internete bağlanması için kesinlikle yandaki resimde gördüğünüz modeme ihtiyacı vardır.
Kesintisiz Güç Kaynağı
Bazen evde elektriklerimiz gider ve çalışan tüm elektrikli aletler durur. Mesela buzdolabı. Mesela bilgisayar. Elektriklerin gelip gitmesi evimizdeki cihazlar için tehlikelidir, onları bozabilir. Bazı zamanlarda ise bilgisayarda bir çalışma yapıyorken elektrikler kesilir ve kaydetmediğiniz çalışmalar elektrikler kesildiği için silinir. Bilgisayarı tekrar açtığınızda silinmiş olduklarını görürsünüz. Ya da bir oyun oynuyorken elektrikler giderse oyunda kaydettiğiniz ilerleme de maalesef silinecektir. İşte tüm bunların olmaması için bir kesintisiz güç kaynağına ihtiyacımız var. Kesintisiz dediysek de sonsuza kadar kesilmeyecek değil. Kesintisiz güç kaynakları cep telefonlarımızın bataryası azaldığında yanımızda taşıdığımız powerbank'lere benzer. Evdeki bilgisayarınızı(masaüstü bilgisayar) doğrudan prize takmak yerine bir kesintisiz güç kaynağına takarsanız buradaki bataryalar elektrikler gitse bile bilgisayarınıza güç vermeye devam edecektir. Böylelikle elektrikler gitse bile çalışmalarınız veya oyundaki ilerlemeniz kaybolmayacaktır. Bu arada internette çalışıyorsanız modemi de kesintisiz güç kaynağına bağlamak en mantıklı fikir olacaktır. Şimdiki dizüstü bilgisayarlara baktığınızda onların kendi bataryaları vardır. Yani kesintisiz güç kaynağı masaüstü bilgisayarlarda kullanılmaktadır.


Kasa
Bilgisayarın önemli bir parçası gibi görünse de pek de işlevi yoktur aslında. Çünkü tek işlevi içinde bulunan parçaları dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korumak ve onların bir arada durmasını sağlamaktır. Bilgisayar kasasının içerisinde bilgisayarın en önemli parçaları bulunur: dahili donanımlar. İşlevi çok yok ama en önemli parçaları koruyor. Demek ki önemli. Bilgisayarı bir insana benzetecek olursak kasanın kendisi bizim göğüs kafesimiz ve kemiklerimiz gibidir. İnsanın da en önemli parçalarını kemikler korur. Burada bir durup düşünelim. Biz dahili ve harici donanımları birbirinden ayırırken kasanın içindekiler ve kasanın dışındakiler olarak ayırmıştık. Pekala kasanın kendisi dahili mi yoksa harici midir? Bana kalırsa bu ne dahili bir donanım birimi ne de harici bir donanım birimidir. İki kısıma da dahil değildir. Aradaki farkı anlamamızı sağlayan bir donanımdır sadece.

Dahili Donanım Birimleri
Kasa içerisinde yer alan bu donanımlar bilgisayarın temel çalışma sistemini oluşturur, hızını ve özelliklerini belirler.

Anakart
Diğer tüm donanımların takıldığı kasa içerisinde en büyük yer kaplayan donanımdır.

İşlemci
-Bilgisayardaki matematiksel ve mantıksal tüm işlemlerin yapıldığı donanımdır.
-Bilgisayarın hızını belirlemede önemli bir yere sahiptir.
-Tüm işlemlerin yapıldığı merkez olduğu için işlemciye bilgisayarın beyni diyebiliriz.
RAM Bellek
-Bilgilerin geçici olarak saklandığı donanım birimidir. Elektrik kesilmesi durumunda içindeki bilgiler silinir.
-Bir bilgisayarın RAMbellek kapasitesi ne kadar çok olursa o kadar çok programı AYNI ANDA çalıştırabilir.

Sabit Disk(HARDDİSK)
-Bilgileri kalıcı olarak depolayan donanımdır. Dosyalar, müzikler, filmler vs. tüm bilgilerimiz sabit diskte kayıtlıdır.
-Elektrik kesilmesi durumunda içindeki bilgiler silinmez.
-Sabit diskler büyüklük, dönme hızları ve kapasiteleri ile birbirinden farklılık gösterebilir.

Ekran Kartı
-Görüntüyü işler ve işlenen görüntünün ekrana aktarılmasını sağlar.
-Oyunların akıcı çalışmasında önemi büyüktür.

Ağ Kartı
-Bilgisayarın bir ağa veya başka bir bilgisayara bağlanmasını sağlayan donanımdır. Yeni anakartlar üzerinde tümleşik olarak yer alır.

Soğutucu Fan
-Kasa içerisindeki ısıyı düşürmeye yardımcı olan pervanelerdir. Bunlar hem parçaları soğutur hem de kasa içerisindeki hava akımını sağlar.

Ses Kartı
-Bilgisayara ses girişini ve çıkışını sağlayan donanımdır. Günümüz anakartları üzerinde tümleşik olarak yer alır.

Tümleşik/Birleşik Donanım
-Günümüzde birçok donanım anakart üzerinde yer almaktadır. Örneğin, ses kartı, modem, ağ kartı, ekran kartı gibi. Bu şekilde ayrıca takılmasına gerek duyulmayan, anakart üzerinde gelen donanımlara tümleşik donanım adı verilir.

Yorumlar