BİLGİSAYAR VE SAĞLIK

Bilgisayar satın alınırken dikkat edilmesi gerekenler;
Bilgisayar satın alırken işlemcisinin, bellek kapasitesinin veya çoklu ortam özelliklerinin yanında bilgisayar monitörünün ne kadar radyasyon yaydığı, klavye ve faresinin ergonomik olup olmadığı gibi konulara da dikkat edilmeli. Bir bilgisayar ortalama 4 bin TL civarında ki mükemmel çook uzun yıllar kullanabileceğiniz bilgisayarlar değiller. Bu yüzden kendi bütçenize göre bir bilgisayar almak en önemlisi. 

Ortamı havalandırmak
Bilgisayarın bulunduğu mekânın havasının mutlaka belli aralıklarla nemlendirilmesini sağlayın. Bilgisayar kasası ve içindeki fanlar sürekli çalışır ve ortamın kurumasına ve en nihayetinde bu kuruluşun gözlerinize olan etkisi görülür.

Çalışma ortamını düzenlemek
İşyerinde, okulda veya evde bulunan bilgisayarı ortaklaşa kullanırken her oturduğunuzda çalışma ortamını ihtiyaçlarınıza göre ayarlayın. Bu size düşğndüğünüzden de çok zaman kazandıracaktır. Çalışma esnasında zamanınızı başka şeyleri ufak ıfak da olsa düzenlemek dikkatinizi dağıtacak.

Bilgisayarı temiz tutun
Ortamın ve ekranın tozunun ıslak bezle sık sık alınması ekrandaki görüntünün netleşmesini sağlar. Tabi ki ıslak derken hafif nemli bir bezi kastediyorum.

Ayarlanabilir sandalye kullanın
-Çalışma sandalyesi satın alırken yükseklik ile sırtlığının ayarlanabilir olup olmadığına dikkat edin.
-Sandalyenin yanlarda kolları dinlendirebilecek yerlerinin olması ve sırtlığının dik olması çalışma sırasında sizi rahat ettirir.
-Sandalyeye oturduğunuz zaman başınızın dik, sırtınız destekli, kollarınız rahat, gözleriniz ekranın tam karşısında olsun.
-Ekrana olan uzaklığınızın 50-70 cm arasında olmasına özen gösterin. Ayarlanabilir sandalye iskelet sisteminizi korumak için çok önemlidir. Kendimden örnek vermek gerekir ise bir yıla yakın süre boyunca normal sandalyede çalıştım ve şu anda kamburluğum artmış ve sırt ağrılarım bazen beni çok rahatsız ediyor.

Uzun süre hareketsiz kalmayın
Uzun süre hareketsiz oturmak rahatsızlık ve kas yorulmasına yol açabileceği için, çalışırken küçük molalar verilip esneme egzersizleri yapılmalıdır. Bilgisayarda uzun süre çalışacaksanız en azından saatte bir, mümkünse daha da sık olarak kısa molalar verin. Evin içinde mutfağa salona balkona çıkın. 15 dakikadan az sürede geri dönmeyin.

Ekrana bakarken
-Gözlerinizi kırpmayı unutmayın. Aslında göz kırpmak düşünmeksizin, kendiliğinden yaptığımız bir eylemdir. Ancak insanlar normal şartlarda bilgisayar kullanırken daha az göz kırpar. Bu durum gözler için zararlıdır. Göz kırpmak, gözlerinizi doğal olarak koruyup nemlendirir ve göz kuruluğunun önlenmesine yardımcı olur.
-Her 20 dakikada bir önünüzdeki ekrana bakmaktan vazgeçip yaklaşık 5-6 metre uzaklıktaki bir nesneye bakarak göz kaslarınızın gevşemesini sağlayın.

Dizüstü bilgisayarlarda
-Dizüstü bilgisayarları masa başına oturmadan uzun süreli kullanmayın.
-Yatak gibi rahat mekânlarda dizüstü bilgisayarla çalışırken, ister istemez öne doğru eğiliriz ya da bilgisayarı kucağımıza alırız. Bu tür uzun süreli kullanımlar duruş bozukluğu, omuz, boyun ve bel kaslarının zorlanması ile şiddetli ağrılar duyulmasına neden olabilir. Bu riski azaltmak için, dizlerinizin üstüne koyduğunuz bilgisayarın ekranını yükseltmek için bacaklarınızın üzerine mutlaka bir destek (kalın bir kitap gibi) koyun.


İdeal çalışma ortamı
-Ekranın üst kenarı göz hizasında;
-Ekran kol boyu mesafede (40-80cm)
-Koltuk arkalığı iyi bir bel desteği sağlar
-Koltuk arkalığı ve oturağın yüksekliği ile yatıklığı kullanıcı tarafından kolayca ayarlanabilir
-Klavye yüksekliği, kol ile ön kolun gevşek ve yere paralel durmasına imkan sağlar
-Bilekler düzgün
-Eğer gerekiyorsa, yumuşak yüzeyli ve hareketli bir bilek desteği
-Bacaklar yere paralel
-Çalışma yüzeyinin altında bacaklar için geniş alan
-Ayaklar tamamen yere veya bir ayaklığa basıyor olmalı.


Yorumlar