DİJİTAL(SİBER) ZORBALIK

Bu yazıyı okumadan önce empati duygusunu içinizde hissederseniz yazıda söylenenleri çok daha kolay anlayabilirsiniz. Empati kendini bir başkasının yerine koymaktır. Bir kişi veya grup tarafından diğerlerine, çevrim içi sosyal ortamlar ve iletişim araçları kullanılarak düşmanlık ve korkutma amaçlı mesaj, yorum ve resimlerin kasıtlı ve düzenli bir şekilde gönderilmesidir.
Dijital zorbalık ile karşılaştığınızda yapmanız gereken ilk şey bunu bir büyüğünüz ile paylaşmak olmalıdır. Zorbalığa zorbalık ile karşılık vermek olayı içinden çıkılmaz bir hale getirir. Çevrenizde öğretmen ise ona, aileden bir büyüpünüz var ise on bildirmeniz ve durumu onların rehberliğinde çözmeniz gerekir.

Dijital Zorbalık Davranışları
1- Şantaj Yapmak
Eğer istediğimi yapmazsan bu fotoğrafını veya videonu sosyal medyada (Facebook, Instagram, Youtube) yayarım diyerek korkutmak. Bu konu yine bizim kendi resimlerinizi ve videolarımızı her yerde değil sadece güvende olabileceğimiz sosyal ağlarda paylaşabileceğimiz anlamına gelir. 

2- Dalga Geçmek
Arkadaşınızı komik görseller içeren bir fotoğraf veya karikatürde etiketleyerek «Bak senin resmini çizdim.» demek. 

3- Küçük Düşürmek
Çeşitli paylaşımlar yaparak arkadaşını küçük düşürmek. Örneğin, sınavdan düşük not almışsa bunu paylaşarak dalga geçmek. Unutmayın herkes birgün küçük düşebilir, bu herkesin başına gelebilir.

4- Sahte Hesap Açmak
Arkadaşının adı ile sahte hesap açıp oymuş gibi davranıp onun ağzından paylaşımlar yapmak.

5- Tehdit Etmek
Arkadaşını onun kişisel bilgilerini paylaşmak ile tehdit etmek. Örneğin sınavda kopya vermezsen T.C kimlik numaranı paylaşırım.

6- Kötü Sözler Yaymak
Arkadaşına kaba ve kötü sözler içeren mesajlar ya da yorumlar yazmak.

7-Gruptan Dışlamak
Arkadaşını sohbet ya da mesaj gruplarına dahil etmemek veya birlikte oynanan oyunlarda dışlamak.

8- Özel Mesajları Paylaşmak
Arkadaşınla senin aranda geçen özel bir sohbeti veya mesajları paylaşmak veya paylaşmakla tehdit etmek.

9- Lakap Takmak
Arkadaşına onun hoşuna gitmediği bir isim ya da lakap takmak.

Yukarıda gördüğümüz zorbalık davranışları çok yaygındır. Hatta siz bile bunları bilmeden bazı arkadaşlarınıza yapıyor olabilirsiniz. Belki bilmeden arkadaşlarımızın üzülmesine, kırılmasın sebep olmuş olabilirsiniz. Onlardan özür dilemek en güzel çözüm olacaktır. 

Yorumlar