Microsoft Office Word programının kullanımı

Kelime işlemci programları bilgisayarınızı kullanarak doküman hazırlamanıza yardımcı olan yazılımlardır. Kelime işlemcisi programına sahip olmadan bir bilgisayar üzerinde doküman hazırlayamazsınız. Bu nedenle istediğiniz yazılı dokümanları meydana getirmek için herhangi bir kelime işlemci yazılımını kullanmanız gerekir.
Kelime işlemci programları ücretli veya ücretsiz olarak ikiye ayrılır. Biz ise dersimizde ücretli olan Microsoft’un yazılımı MS WORD 2010 sürümü kelime işlemci programını öğreneceğiz. Word programını açmanın birden çok yolu var. Bunlardan ilki başlat menüsünde WORD yazarak arayıp açmak, ikincisi masaüstüne sağ tıklayarak yeni sekmesi ve MSWORD, üçüncüsü bilgisayarım-->C:-->Program Files(x86)-->Microsoft Office-->MSWORD şeklindedir. Bunlardan hiçbiri olmuyorsa muhtemelen bilgisayarınızda Office programları kurulu değildir.
Bu yazılımı kullanmamızın sebebi daha hatasız ve yeni sürümlere göre en standart görünümde olmasıdır.

MENÜLER
Bu programda “dosya, giriş, ekle, sayfa düzeni, başvurular, postalar, gözden geçir, görünüm” menüleri bulunur. Bu menülerin altında çeşitli işlemleri yapabileceğimiz sekmeler vardır.
Dosya menüsünde kaydetme, açma, kapatma ve dosya(belge) ile ilgili işlemler yapılır.
Giriş menüsünde kes, kopyala, yapıştır, yazı tipi, paragraf, stiller ve düzenleme ile ilgili seçenekler bulunur. Bu seçenekler ile yazıların boyutunu, rengini, tipini, biçimlerini vs değiştirebiliriz. İsterseniz internetten arayarak farklı yazı tiplerini bularak bunları bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. (www.fonttr.com) Ayrıca Pano seçenekleri ile kes-kopyala-yapıştır seçeneklerini de farenin sağ tuşuna gerek kalmadan buradan yapabiliriz. Bunların yanında giriş menüsünün sağ tarafında bulunan Stiller sekmesi ile yazılarımıza stil ve başlık vererek bu başlıkların kolayca içindekiler tablosunda görünmesini ve otomatik olarak güncelleştirilmesini sağlayabiliriz.(İçindekiler tablosu Başvurular menüsünden eklenebilir.) Alt tarafta yer alan görsel bizim için en gerekli sekme olan yazı tipi sekmesidir, inceleyiniz…


Kesme işleminin kısa yolu CTRL+X ve hangi yazıyı kesmek istiyorsak o yazıyı seçtikten sonra CTRL+X tuşlarına beraber bastığımızda seçtiğimiz yazı oradan kesilerek başka bir yere yapıştırılabilir hale gelir. Şimdi ise yapıştırmak istediğimiz yere farenin imleci ile tıklayarak oraya CTRL+V tuş kombinasyonu ile yapıştırabiliriz. Kopyalama işleminin kısa yolu da CTRL+C’dir. CTRL+C tuşları ile seçilen yazıyı oradan silmeden kopyalayabiliriz. Bu işlemi bir kâğıttan fotokopi çekmeye benzetebiliriz.
Bu menünün en sağ kısmında ise bul değiştir işlemlerini yapabilirsiniz. Burada en çok kullanılan seçenek CTRL+F tuş kombinasyonu olan “Bul” seçeneğidir. Belge içerisinde aradığınız kelimeleri direkt olarak buradan arama yaparak bulabilirsiniz. Bazen bir yerlerde hata yaparız ve bazı kelimeleri yenileri ile değiştirmek isteriz fakat bu kelimenin yüzlerce yerde yanlış yazıldığını görürüz. Bu gibi sorunları gidermek için de değiştir seçeneğini kullanırız. Değiştir seçeneğine tıkladığımızda önümüze iki seçenek gelir. Birinci boşluğa değiştirilmek istenen kelime yazılır, ikincisine ise yenisi yani doğru olanı yazılır ve tümünü değiştir derseniz belgedeki yanlış yazılmış o kelimeyi tek hamlede değiştirirsiniz.


Ekle menüsünde kapak sayfası, boş sayfa, tablo, resim, şekil, smart art, grafik, köprü, alt-üst bilgi, sayfa numarası, metin kutusu gibi seçenekler eklenebilir.(Word belgesine dışarıdan eklenecek ne varsa buradan oluşturulup eklenebilir). Şimdi bu saydıklarımızdan bahsedelim…
Kapak sayfası bir belgenin eğer basılıp dosyalanacaksa olmazsa olmazlarındandır. Çünkü bu belgenin içerisinde ne olduğunu ve kime ait olduğunu bize bildiren kısımdır.
Boş sayfa eklemeye kalkarsanız boş sayfayı yazıların bittiği yerden değil de o anda farenin imleci nerede ise oradan eklemeye çalışacaktır. Bunun sebebi programın temel çalışma şeklidir. Program esnek ve siz nereye isterseniz oraya herhangi bir şey ekleyebilirsiniz.
Tablo ekleme kısmında ise dikkat edilecek konu tabloyu kafanızda ya da kâğıt üstünde önceden tasarlamış olmanızdır. Tabloyu istediğiniz satır ve sütun sayısınca ekleyebilirsiniz. Ama sonradan üzerinde değişiklik yapmaya çalıştığınızda bu yaptığınız çalışmaların kaymasına ve düzenin bozulasına yol açacaktır. Ya da bunun yerine EXCEL programından direkt olarak tablo oluşturup buraya aktarabilirsiniz.
Word belgesine resim de ekleyebilirsiniz. Yine resim eklediğinizde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Örneğin resim ekle dediğiniz anda resim, imlecin yanıp söndüğü noktaya eklenecektir. Bu da yazılarınızın ister istemez bozulmasına yol açabilir. O yüzden öncelikle resmi eklemek istediğiniz satır aralığına getirip ondan sonra resim ekleyebilirsiniz. Bunun yanında belgeye küçük resim ekleme seçeneği de bulunmaktadır. Bu özellik internetinizin olmadığı zamanlarda hayat kurtarıcı olabilir. İnternetten araştırma yapmadan programın sağ tarafında açılan küçük resim bölümünden belgenize renk katabilirsiniz. Bu seçeneğin yanında da şekil ekleme seçeneği bulunuyor. Şekil ekleme seçeneği ile konuşma balonları oluşturup karikatürler dahi çizebilirsiniz. Burada bulunan şekiller ile yine belirtilmek istenen bir özelliği vurgulayabilirsiniz.

Grafik ekleme seçeneğine tıkladığımız anda Excel programı açılır ve verileri buradan düzenleyebiliriz. Excel programı ile satır ve sütun verileri kolayca yeni değerler ile değiştirilerek ayarlanabilir ve en sonunda istenilen grafik elde edilir. Burada en çok dikkat edilecek nokta ise bu grafiklerden hangisini kullanacağımızdır. Pasta mı, çubuk mu yoksa çizgi mi? Örneğin bir sınıfın notlarını belirlemek için çubuk grafiği kullanılması doğru olurken dolar kurunun artışı ve düşüşünün grafiği için ise çizgi grafiği daha kullanışlı olacaktır. Örneğin bir bütünün parçalara ayrılmasını gösterecekseniz pasta grafiği kullanmanız gerekir. Bu şekilde daha mantıklı ve tutarlı veriler elde edebilirisiniz.
Köprü ekleme, bizim aynı belge içerisinde veya bu belgenin dışına bir link(bağlantı) verilmesidir. Yani bu belgede başka bir sayfaya buradan direkt olarak atlayabilirsiniz. Örneğin en başa atla. Burada oluşturulan köprüyü tıklayabilmek için ise CTRL tuşuna basılı tutarak tıklamamız gerekir.
Alt bilgi ve üst bilgi ve de sayfa numarası ekleme seçenekleri yan yanadır. Alt bilgi veya üst bilgi yazdığınızda bu yazılanlar tüm sayfalarda görünür. Mesela bir hikaye kitabı okurken dikkat ederseniz kitabın tüm sayfalarının altında ya da üstünde kitabın ismi veya yazarın ismi vardır. Bunu yapmanın yolu alt bilgi ve üst bilgi eklemektir. Aynı zamanda sayfalara numara verebilirisiniz…
Ekle menüsünde en çok işinize yarayacak son bir tane daha özellik var; "metin kutusu". Bu özellik ile birlikte yazılardan veya resimlerden bağımsız olarak bir kutucuğun içine yazılarınızı yazıp resimlerinizi ekleyebilirsiniz. İstediğiniz konuma da koyabilirsiniz.
Sayfa düzeni menüsünden tema uygulanabilir, sayfanın kenar boşlukları ayarlanabilir, sayfanın yönlendirmesi(yatay dikey), sayfa boyutu (A3, A4, A5) ayarlanabilir, sayfa sütunlara ayrılabilir, filigran uygulanabilir, sayfaya renk verilebilir, kenarlık yapılabilir.
Başvurular menüsünden içindekiler tablosu oluşturulabilir. İki yöntemle içindekiler tablosu oluşturabilirsiniz; elle ve otomatik olarak. Bizim seçeceğimiz seçenek otomatik olmalı çünkü attığımız başlıklara başlık stili uygulamıştık. Otomatik bir şekilde tablo oluşturmanın avantajları; oluşturmaya çalışmazsınız o sizin yerinize hangi başlığın hangi sayfada olduğunu bulur ve yazar, başlıkların sayfalardaki yerleri değişirse sadece güncelleme yaparak içindekiler tablosu oluşturabilirsiniz.

Kısa yollar
CTRL+C - Kopyala
CTRL+V - Yapıştır
CTRL+X- Kes
CTRL+A - Tümünü seç
CTRL+Z - Geri Al
CTRL+P - Yazdır
CTRL+S - Kaydet
CTRL+Y - İleri Al

Yorumlar