Bilgisayar yazılımları yani bir başka deyişle bilgisayar programları olmadan bilgisayarı kullanmak mümkün değildir. Bilgisayarın ekranında gördüğünüz her bir nesne aslında yazılımdır. Yazılım olmadan bir bilgisayar düşünmek mümkün değildir.
Sistem Yazılımları
Bir bilgisayarın çalışması için gerekli en temel yazılımdır. Bilgisayarın açılmasından kapanana kadar geçen süre boyunca çalışırlar. Örnek vermek gerekirse WİNDOWS, MACOS, UBUNTU, PARDUS, LINUX. Bu yazılımların genel adı ise işletim sistemleridir. Bilgisayarların çoğunda Windows işletim sistemini görürüz. Windows işletim sistemine baktığımızda açılış ekranından sonra masaüstü dediğimiz yapı gelir. Masaüstünde dosya ve klasörler bulunur. Genelde ekranın alt kısmında görev çubuğu ya da başlat çubuğu bulunur. Başlat çubuğunda o anda bilgisayarda açık bulunan programları görebiliriz. Bu çubuğun en sağ tarafında saat ve bildirim erişim noktası vardır.
İşletim sisteminin ayarlarını DENETİM MASASINDAN yapabiliriz.
Uygulama Yazılımları
Bilgisayar çalıştıktan sonra sizin kullanmak isteyeceğiniz programlardır. Örneğin yazı yazmak için MS WORD, resim yapmak için PAINT, internete girmek için CHROME. Bu programlar olmadan bilgisayarı kullanmak mümkündür fakat bir çok işinizi yapamazsınız. Bir bilgisayarı tam teşekküllü kullanmak için bu programlara ihtiyacınız vardır. Bunlara yardımcı yazılımlar da diyebiliriz. Milyonlarca uygulama yazılımı vardır ve bunlar birçok işinize yarar. İstediğimizi bilgisayara yükleyip kaldırabilirsiniz. Denetim masasından program kaldır kısmında kaldırma işlemini yapabilirsiniz.
Yorumlar